Så kommer du igång med aktiehandel – 5 tips till nybörjare

När du vill komma igång med aktiehandel finns det flera viktiga saker att tänka på. Allt ifrån vilken bank du ska välja till hur du säljer dina aktier. Läs vidare och kom igång.

1. Välj ett konto som lever upp till dina förväntningar

Det första du kommer behöva besluta om innan du kan börja handla med aktier är vilken typ av av konto du vill använda dig av. Här kan du välja bland tre olika konton:

  • Investeringssparkonto. Är kontot som vi rekommenderar just nu. Med ett sådant betalar du endast skatt en gång per år och du behöver inte deklarera, samtidigt som du har egenrätt över dina aktier.
  • Aktie- och fondkonto. Här är fördelen att du kan minska skatten när det går dåligt genom att vinsterna kan kvittas mot förlusterna när du deklarerar i K4-blanketten.
  • Kapitalförsäkring. Med ett kapitalförsäkringskonto undviker du också krånglet med deklaration och skatten är densamma som med ett investeringssparkonto. Till skillnad från ett investeringssparkonto äga aktierna av banken.

2. Välj en bank som inte låser dig

När du vill börja handla med aktier behöver du hitta en bank som är anpassad för detta ändamål. Valet av en bra bank är essentiellt, viktig är också att du inte begränsas av ditt bankval när du fyller på dina kunskaper om aktier.

  • Avanza Bank. Den populäraste nätbanken när det kommer till aktiehandel med god service och marknadens bästa priser.
  • Aktieinvest. Aktiespararnas tjänst som hjälper medlemmarna med aktieaffärerna över nätet. En bra tjänst för dig som planerar att bli medlem i aktiespararna.
  • Nordnet. Ligger prismässigt i samma nivå som Avanza och erbjuder kunderna hjälp samt möjligheten att se hur det går för andra investerare.

3. Tänk över hur mycket courtage du vill betala

Courtage är den avgift som du betalar natten efter köp eller försäljning av aktier, det är också den avgift som banken tjänar pengar på. Courtage väljs utifrån olika klasser beroende på hur mycket du vill investera i aktiehandeln.

Priserna och courtageklasserna ser olika ut beroende på vilken bank du väljer. Du kan också handla aktier utan att behöva betala courtageavgift men bara upp till en viss ekonomisk gräns.

4. Se över hur mycket du kan investera

Hur mycket pengar du ska investera i aktier beror så klart på hur stora medel du har att tillgå. Till en början kan det vara bra att inte investera allt du har på ett inköp utan investera hellre en mindre summa.

Viktigt att tänka på är dock att inte investera för lite då risken är att din vinst äts upp av courtageavgiften. Investerar du till exempel 500 kronor kommer 20-40 procent av vinsten att försvinna på grund av courtagen. Ha istället som riktlinje att investera minst 5000 konor vid varje aktieinköp.

5. Aktiehandla med gott tålamod

När det är dags för dig att börja köpa aktier får du själv ange det pris som du vill köpa aktierna för. När det sedan är dags för köpet att genomföras trycker du på köpknappen, då startas en slags budgivning bland aktiemäklarna där man synkar både köp- och säljintresserade utifrån vad parterna är villiga att köpa respektive sälja för.

När du sedan har kommit igång med aktieinköpen behöver du koppla på ditt tålamod och följa kursutvecklingen. Du får räkna med att det kan ta flera år innan dina placeringar leder till önskade vinster.