Går det att bli ekonomiskt oberoende genom aktiesparande?

Pensionssparandet som tidigare varit en prioriterad fråga har nu fått konkurrens av mångas dröm om att bli ekonomiskt oberoende i tidig ålder. Ekorrhjulet och Svenssonlivet lockar mindre och att gå i pension vid senast 40 års ålder är målet för allt fler. Läs vidare och ta reda på hur du kan bli ekonomiskt oberoende.

Investera mer med ett stort sparkapital

Viktigt att ha i åtanke när du har planer på att bli ekonomiskt oberoende genom aktiesparande är att ha tillgång till ett sparkapital som möjliggör investeringar i aktier.

För att komma åt de stora vinsterna på aktiemarknaden behöver du ha ett sparkapital som låter dig göra stora investeringar, för det är där de stora vinsterna befinner sig.

Avkastningen är viktig

När du sparar pengar för ett liv som ekonomiskt oberoende är det viktigt att inte glömma bort vikten av en god avkastning. Det behövs en stor mängd pengar för att leva som ekonomiskt oberoende och genom att placera pengarna så att de ger en bra avkastning kommer både underlätta ditt sparande och innebära att du får mer pengar att röra dig med.

Dock innebär placerande av stora summor pengar alltid en risk.

Hur stor del av din lön som du kan investera varje månad

Se över hur stor del av din lön som du kan lägga undan varje månad. Tiden det tar för dig att spara ihop pengar för ett liv som ekonomiskt oberoende beror på hur stor inkomst du har och hur mycket dina levnadsutgifter tillåter dig att lägga undan för aktiesparande.

Exempel på tidsramar:

  • Sparar du 70 procent av din månatliga nettolön blir du ekonomiskt oberoende efter 5 år.
  • Sparar du 50 procent av lönen tar det 8 år.
  • Sparar du 30 procent av inkomsten tar det 21 år för dig att bli ekonomiskt oberoende.

Storleken på dina utgifter

För att se till att du har så bra förutsättningar för ditt aktiesparande som möjligt behöver du ha bra koll på hur stor del av din lön som går till dina levnadsutgifter. Se över om du kan minska på eller ta bort vissa utgifter för att kunna lägga undan mer.

Genom att lägga fram en månadsbudget ger du dig själv tydligare riktlinjer att leva efter samtidigt som det blir lättare att spara mer pengar till ditt liv som ekonomiskt oberoende.