Aktieexperter sitter vid skärmar med analysdata

Här är experternas vanligaste aktietips

Det svåraste med aktier och investeringar är att börja. Även om det känns överväldigande är det viktigt att komma ihåg att alla någon gång var nybörjare.

Här är experternas vanligaste aktietips för att hjälpa den som just har börjat.

Sprid risken

Det absolut vanligaste rådet är också det allra viktigaste – lägg inte alla pengar på en aktie. Finns alla tillgångar på samma ställe kommer marknadens upp- och nedgångar kännas så mycket tydligare. Riskerna blir dessutom mycket högre.

De flesta experter rekommenderar nybörjare att ha minst fem till tio olika aktier i sin portfölj. Går en ned i värde kan det täckas av att en annan går bra.

Även fonder är ett bra alternativ för nybörjare. En fond är en samling aktier inom ett visst område, som valts ut av någon kunnig.

Håll huvudet kallt

Det är till en början lätt att ha ett kortsiktigt perspektiv på sitt investerande. Nybörjare har därför en tendens att få panik när investeringar sjunker i värde, och vill direkt sälja.

Viktigt att inse är dock att aktiens värde inte ändras, även om aktiekursen gör det. Läs mer om skillnaden i vår lista över ekonomiska termer. Det innebär att det sämsta tillfället att sälja en aktie är när kursen fallit.

För att återkoppla till det första rådet är det här varför det är bra med riskspridning. Genom att sprida ut investeringen är det lättare att hålla huvudet kallt.

Investera lite i taget

När man väl tar tag i att börja spara är det lätt att lägga in alla besparingar på en gång. Det är dock inte den bästa idén.

Alla gör misstag till en början, och det är därför bättre att göra misstagen med mindre summor. Med lite erfarenhet av marknaden är det sedan lättare att investera större summor på ett säkert sätt.

Månadssparande är säkrast

Klumpsummor känns lätt som större prestationer i ekonomiska sammanhang. Underskatta dock inte vikten av ett kontinuerligt sparande.

Enligt siffror från Avanza har den som sparar varje månad 38 procent högre riskjusterad avkastning än den som sparar varannan månad eller mer sällan. Det innebär att regelbundet sparande leder till investeringar med färre risker.

Ränta-på-ränta gör stor skillnad

Fenomenet ränta-på-ränta nämns ofta i investeringssammanhang. Det finns en bra anledning till det.

Ränta-på-ränta innebär i enkelhet att investeraren låter sina pengar vara och inte tar ut eventuella utdelningar eller vinster. På så sätt blir kapitalet som kommande vinster bygger på högre, vilket leder till att kapitalet växer betydligt snabbare.

Effekten tycks liten på några års sparande, men gör stor skillnad över tid. I ett långsiktigt pensionssparande kan ränta-på-ränta exempelvis innebära skillnaden på en pension med guldkant eller en med knappa medel.