Illustration av aktiekurser

Här är 3 andra investeringsalternativ än aktier

När börsen är osäker är lockelsen att investera i värdepapper inte allt för stor. Samtidigt ligger pengarna på sparkontot utan ränta – så vad kan man göra?

Det här är tre bra alternativ för att investera pengarna.

P2P-lån ger avkstning

P2P står för peer to peer, eller den mindre vanliga svenska översättningen person till person. Det innebär i praktiken att privatpersoner lånar av och till varandra, utan distansen av en bank emellan dem.

Resultatet av P2P är att låntagare får lägre räntor och att långivare för högre avkastning. Låntagare med sämre kreditvärdighet ger en större avkastning. Det kan därför vara en fördelaktig investeringsmöjlighet för den som har kapital.

Det viktiga är att sprida ut sina risker, genom att bidra lite till många olika lån istället för att låna ut till en person. Anledningen är att låntagaren kanske inte klarar att betala tillbaka, vilket innebär en förlust för investeraren.

Sparkonto med ränta

De större bankerna ger inte längre någon ränta på sina sparkonton. Det gör att många istället närmar sig börsen.

Ett alternativ som många bortser är dock mindre bankers erbjudanden. De allra flesta har erbjudanden om någon tiondels procent, medan somliga erbjuder räntor på så mycket som en procent.

Beroende på hur länge pengarna kan lovas bort går det att binda dem för att få ännu bättre villkor. Några vanliga tidsintervaller är ett, två och fem år.

Crowdfunding kan göra succé

Crowdfunding eller gräsrotsfinansiering innebär att att ett företag som just startats alternativt inte startats ännu tar in kapital. Investerare som tror på idén bidrar med (för det mesta) små delar av ett större mål.

Att bidra till gräsrotsfinansiering påminner om att köpa aktier. Företaget betalar, om det lyckas lyfta, tillbaka till de ursprungliga investerarna.

Några av de mest lyckade gräsrotskampanjerna har resulterat i filmer, byggnader, uppfinningar och valutor.