Illustration av två män som skakar hand efter en affärsuppgörelse

4 anledningar att köpa aktier med hög utdelning

Många aktiesparare gillar stressen och pressen som kommer med att tajma och följa börsens kurser i realtid. Andra håller sig till en mer passiv och långsiktig process. Här berättar vi hur du kommer gynnas av köp av aktier med högutdelning.

1. Utdelningsaktier ger tillbaka på lång sikt

Gillar du att köpa aktier och följa kurserna på börsen men önskar att det inte behövde vara så stressigt och tajmat hela tiden är aktier med hög utdelning något för dig.

När du handlar med aktier som ger hög utdelning kan du utnyttja effekten av ränta på ränta-effekten. Den innebär att dina utdelningar i aktien ökar varje gång du återinvesterar utdelningarna tillbaka i aktien. Utdelningen kommer då öka ju längre du låter dina investeringar jobba på egen hand.

2. Säkrar dina investeringar snabbare

När du handlar med aktier som innebär hög utdelning erbjuds du möjligheten att i högre takt säkra de pengar du tidigare investerat i aktien. Även om aktien skulle falla med 5 procent kan aktien betala 4 procent i utdelningar och i slutändan har du då endast förlorat 1 procent av din tidigare investering.

Därför kan aktier med hög utdelning i slutändan kompensera för förluster inom aktien.

3. Klarar nedgångar på börsen bättre

Till skillnad från aktiemarknaden bestående av direkta försäljningar som gärna ska tajmas precis och skapa spänning i vardagen ger aktier med hög utdelning en starkare känsla av trygghet.

Utdelningsaktierna tenderar nämligen att ´klara börsens nedgångar bättre än resten av aktiemarknaden vilket beror bland annat på att företagen håller kvar i aktieägare genom att betala ut utdelningar.

Vid sämre tider för börsen söker många investerare tryggheten som finns bland aktiemarknadens utdelningsföretag.

4. Aktier med hög utdelning kan bli helt skattefria

Utdelningarna som komma av investeringar i aktier med hög utdelning kan faktiskt bli helt skattefria. Det beror på att de inte kan definieras som en insättning när du förvarar dem i kapitalförsäkring eller ISK och väljer att ta ut pengarna innan kvartals- eller årsskiftet.